آقا بزرگ علوی در سال 1282 شمسی به دنیا آمد. پدرش، حاج سید ابوالحسن، ازروشنفکران مشروطه خواه بود.
بزرگ علوی در نوجوانی همراه پدر به اروپا رفت ودر برلین به تحصیل پرداخت. پس از فراغت از تحصیل در رشته تعلیم و تربیت به ایرانبازگشت و در شیراز مشغول تدریس شد.
او در 1307 به تهران آمد و کار تدریس رادنبال کرد.
بزرگ علوی در همین سالها با سه تن دیگر از جملهصادقهدایتگروه "ربعه" را تشکیل دادند و سلسله بحثهای نوین ادبی را آغاز کردند.
شوق داستان نویسی را صادق هدایت در او باور ساخت.
مجموعه داستانکوتاه چمدان (1313 ش) نخستین اثر بزرگ علوی است. بزرگ علوی در این مجموعه با بهکارگیری نثر ساده و انشای روان و بازتاباندن فرهنگ عامه و تصویر ناکامی ها و سیهروزیهای آنان،به سبکمحمدعلی جمالزادهو صادق هدایت نزدیک شده است، با این اختلاف که شخصیتهای داستانهایعلوی به لحاظ تحرک و پویایی اجتماعی با شخصیتهای داستانهای هدایت، که "نگرشی دیگرگونه" نسبت به جهان دارند، فرق می کنند.
بزرگ علوی در سال 1315 به اتهامداشتن افکار سوسیالیستی، با جمعی دیگر از همفکرانش به زندان افتد و تا برکنار شدنرضاشاه (شهریور 1320) در زندان ماند.
یادداشتهای علوی در سالهای زندان "رویکاغذ قند و سیگار و پاکتهای میوه به صورت پنهانی نوشته می شد و پس از آزادی اززندان دستمایه نگارش دو گزارش داستان گونه ی او شد.
علوی در شهریور 1320 بهاتفاق یاران همفکر خود از زندان آزاد شد و به فعالیتهای حزبیپرداخت.
اوکتاب ورق پاره های زندان را در 1320 و پنجاه و سه نفر را در 1321 منتشر کرد.
حوادث سیاسی داخلی علوی را بار دیگر در سال 1327 به زندان فرستاد و این باردو سال در زندان ماند.
او در 1329 از زندان آزاد شد و در زمانی که کشورصحنه تلاش برای ملی کردن صنعت نفت بود، بزرگ علوی نیز متاثر از سیاست روز در زمینههای گوناگون قلم می زد. او در همین سالها برجسته ترین اثر هنری این دوره ازنویسندگی خود یعنی داستان نیمه بلند چشمهایش را نوشت و در 1331 به چاپ رساند.
بزرگ علوی در فروردین 1332 ظاهراً برای معالجه چشم به آلمان رفت و وقوعکودتا در 28 مرداد همان سال، بازگشت او را به ایران منتفی ساخت و بزرگ علوی برایهمیشه در آلمان ماند و در برلین به تدریس زبان و فرهنگ ایران پرداخت.
بزرگعلوی در فرودین 1358 به تهران آمد و پس از چندی دوباره به آلمان بازگشت.
بزرگ علوی سرانجام در بهمن ماه سال 1375 بر اثر سکته قلبی در برلین درگذشت.